| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
укр рус eng | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Програма розвитку виробництва картоплі та ововчів в районіДодаток 1 до рішення сесії районної ради від 16 лютого 2012 року № 127
ПРОГРАМА розвитку виробництва картоплі та овочів в районі у 2012-2020 роках
1. Паспорт програми
2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма
Картоплярство і овочівництво в районі завжди були провідними галузями сільськогосподарського виробництва, які забезпечували населення незамінними вітамінними продуктами харчування, а переробні підприємства – сировиною. Природно-кліматичні умови і ґрунтові ресурси є сприятливими для вирощування картоплі і овочів, одержання високих врожаїв та дозволяють отримувати високоякісні продукти в обсягах, достатніх для забезпечення внутрішніх потреб і формування експортного потенціалу. Картопля і овочі – цінна продовольча продукція рослинництва, яку використовують на продовольчі цілі, переробку та фураж. За останні роки значно зменшилася кількість сільськогосподарських підприємств, які займаються вирощуванням картоплі та овочів, виробництво перемістилося із суспільного сектору до індивідуального товаровиробника. Це призвело до різкого зниження врожайності, поскільки виробники не дотримуються науково обґрунтованого регламенту застосування мінеральних добрив та пестицидів, часто перевищуючи їх норми, не здійснюють сортооновлення та використовують сорти не адаптовані до умов регіону. Це призводить до зниження якості та екологічної чистоти продукції. Овочівництво в більшості господарств є збитковим, оскільки виручка від реалізації овочевої продукції часто не покриває витрат, які підприємство несе на їх вирощування. Програма розроблена для розв’язання наступної проблеми: забезпечення продовольчої потреби району екологічно чистою та якісною продукцією картоплі та овочів. Для забезпечення населення району картоплею та овочами відповідно до раціональних норм споживання необхідно щороку виробляти картоплі 60 тис. тонн та овочів 9,2 тис. тонн.
3. Визначення мети програми
Метою Програми є забезпечення продовольчої безпеки району за рахунок нарощування обсягів виробництва картоплі та овочів у сільськогосподарських підприємствах. Пріоритетним завданням є збільшення посівних площ картоплі та овочів, нарощування обсягів їх виробництва.
4. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання програми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання програми
Головним напрямком розвитку овочівництва та картоплярства є послідовна інтенсифікація та спеціалізація виробництва. Структура посівних площ сільськогосподарських культур вдосконалюється з врахуванням потреб ринку в сільськогосподарській продукції. В районі є можливість для збільшення площ посадки картоплі та овочів при умові гарантованого ринку збуту. Максимальний урожай овочів та картоплі можна одержати лише при застосуванні науково-обгрунтованих технологічних прийомів, таких як обробіток грунту, внесення рекомендованих норм добрив, догляд за посівами, боротьба з хворобами та шкідниками. Фінансування програми розвитку виробництва картоплі та овочів в сільськогосподарських підприємствах планується з районного бюджету в розмірі 156,0 тис. гривень і виконується в два етапи: протягом 2012-2016, 2017-2020 років.
Ресурсне забезпечення програми розвитку виробництва картоплі та овочів в районі у 2012-2020 роках (тис. грн.)
5. Перелік завдань і заходів програми та результативні показники
Головними завданнями програми є: - збільшення обсягів виробництва картоплі та овочів у суспільному секторі, підвищення конкурентоспроможності продукції на регіональному та вітчизняному ринках; - розширення виробництва екологічно чистої продукції шляхом переходу від індустріально-хімічних методів ведення господарства до біологічних; - інтенсивне господарювання шляхом удосконалення технологій і організації виробництва на основі використання досягнень науки і передового досвіду; - створення сприятливих умов для збільшення виробництва і переробки картоплі та овочів, підвищення якості вирощеної продукції; - впровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів та гібридів для отримання подальшого підвищення врожайності і стимулювання залучення інвестицій у виробництво. Виконання Програми передбачає здійснення таких заходів: - довести виконавцям Програми завдання з посадки картоплі та посіву овочів; - здійснювати контроль за насіннєвим матеріалом та посівом овочів і картоплі; - посів провести високопродуктивними сортами та гібридами районованих сортів вітчизняної та зарубіжної селекції; - дотримання агротехнологічних вимог вирощування; - закупівля мінеральних добрив та засобів захисту рослин; Результатом виконання заходів Програми передбачено збільшення площ посадки картоплі на 4,3 тис. га та овочів – 448 га і нарощування обсягів їх виробництва сільськогосподарськими підприємствами району . Додатково буде створено 12 - 20 робочих місць щороку.
6. Напрями діяльності та заходи програми
7. Координація та контроль за ходом виконання програми
Координацію та контроль за ходом виконання Програми покласти на управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.
Керуючий справами виконавчого апарату Шумської районної ради Г.Д.БУЧОВСЬКА |
Анонси подійАктуальна темаДорожня карта щодо надання щомісячної адресної допомоги переселенцям для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг |